Vanaf je 18de moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Dit kan nog best even lastig zijn want er is zoveel keuze en er zijn zoveel opties. Een zorgverzekering kiezen kost even tijd. Om je een handje te helpen, hebben we dit blog geschreven. Hieronder geven we 3 tips om je verder te helpen! Lees dus gauw verder!  

1.Kiezen van de polisvorm 

Ten eerste is het belangrijk om een keuze te maken in polisvorm. Je hebt twee opties: de restitutiepolis en de naturapolis. Met de eerste heb je keuzevrijheid bij ziekenhuizen en klinieken. Je krijgt altijd volledige vergoeding bij de gemaakte zorgkosten. Wil je graag geld besparen? Dan kun je ook voor de naturapolis kiezen. Hierbij kun je alleen langs bij aangesloten zorgverleners. Vaak is een groot gedeelte wel aangesloten, dus heb je nog ruime keuze. Ga je naar een zorgverlener die niet is aangesloten? Dan geldt er soms een eigen bijdrage. De keuze in polis is dus afhankelijk van wat jij belangrijk vind en hoeveel vrijheid je wil hebben om zelf keuze te maken in zorgverlener.  

2 Eigen risico kiezen 

Het standaard eigen risico ligt op 385 euro per jaar. Dit risico is van toepassing op sommige ziekenhuisbehandelingen. Het eigen risico is dan het bedrag dat je zelf moet betalen. Lig je weinig in het ziekenhuis en verwacht je gezond te blijven? Dan is het een optie om het eigen risico te verhogen. Het is dan wel van belang dat je geld achter de hand hebt, mocht er toch onverwachts iets gebeuren. Met het verhogen van je eigen risico wordt de verzekering goedkoper.  

3.Aanvullende verzekeringen 

Een basisverzekering geeft vaak al een vrij ruime dekking. Daarnaast kun je je nog aanvullend verzekeren voor een heel aantal zaken. Denk bijvoorbeeld aan de tandarts, anticonceptie, brillen, fysio en orthodontie. Afhankelijk van jouw situatie kan het slim zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Heb jij bijna nooit gaatjes? Dan is het vaak niet nodig om een tandartsverzekering af te sluiten. Maar ben je gevoelig voor blessures? Dan kan een verzekering voor fysiotherapie wel handig zijn.  

De beste zorgverzekering is dus afhankelijk van jouw wensen en hoeveel geld je kwijt wil zijn. Succes met het kiezen van jouw zorgverzekering!